torsdag, augusti 16, 2012

Sköna bönor 4

blommande bosniska tvåfärgade
Så äntligen har de tvåfärgade bönorna också börjat blomma. Än så länge bara med två blommor, men jag hoppas att det kommer fler. Jag vill ju åtminstone få ihop till utsäde till nästa år!

Just nu funderar jag lite på de bruna bönorna; hur vet man om de är skär/bryt-bönor och ska ätas med skida och allt, eller om det är kok/sprit-bönor ska ska spritas...? (jag har läst att många kokbönor även går bra att äta som skär/brytbönor om man tar dem späda... och de bruna är riktigt goda lätt förvällda!)

Både borlottis och bruna bönor börjar bli stora och fina!
okända borlotti
bosniska bruna

Tidigare inlägg om de okända bönorna finns här: 1, 2, 3, 4 ,5, 6, 7

1 kommentar:

David sa...

Bästa sättet är att testa. Är baljan mjuk eller blir skalet snabbt torrt/hårt? Måste man dra av en hård sträng på baljan eller inte?
För kokböna är det väl storleken på bönorna som avgör. Även bönorna i haricots verts går att koka och äta men är för små.
Kul att de sätter baljor.